2008-2010: Den investerende engel

Gå til forrige kapitel (2006-2008: EduLab grundlægges)

Jeg havde naturligvis gjort lidt hjemmearbejde, så det kom ikke bag på mig, at Søren var sendt i byen for en vis Chresten Koed. Han havde i 1993 stiftet Complet, der udbød manuduktionskurser for studerende primært på CBS. Det var hurtigt blevet en stærk forretning. Derudover havde Chresten været med til at investere i en række virksomheder, så det gav mening at møde ham og afsøge mulighederne.

En sen efterårsdag efter arbejde tøffede Ulrik, Thomas og jeg sammen til Hørsholm, hvor Complet holdt til. Her mødtes vi med Søren og Chresten. Det var en stærk oplevelse og stemningen var ligefrem og positiv. Når jeg tænker tilbage på mødet, husker jeg kun indholdet svagt. Jeg mindes dog en overordentlig god stemning og en fornemmelse af, at jeg svingede godt med Chresten. Det var et godt tegn! Det var dog noget af et offer, der skulle bringes for at realisere den første investering, for der var to parter i lokalet, der begge ikke ville have mindre end halvdelen. Så det var det logiske slutspil at afsøge muligheden for en 50-50-løsning. Det var i årsskiftet 2007/2008, så kapital var for mig at se tæt på umulig at fremskaffe og dermed kunne den i højere grad end i dag diktere rammer og vilkår. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at jeg rent personligt i lige så høj grad valgte Chresten for hans person og professionelle profil. Og ja, så har jeg bare altid haft det udgangspunkt, at en aftalen kan justeres hen ad vejen, hvis jeg leverer varen.

Det tog egentlig ikke lang tid for os at finde en potentielt farbar vej. Chrestens idé (med mindre det var Sørens, det fandt jeg sådan set aldrig ud af) var i al sin enkelthed, at jeg kunne undervise i Complet og tjene til det daglige brød her. Dermed ville Chrestens investering kunne gå til IT-folk. Det viste sig over tid at være en overordentlig god idé, for jeg har tjent den investering hjem mange gange ved at afholde over 150 top-evaluerede kurser for betalende kunder for Complet (senere Aspiri). Og så fik jeg i tillæg en glad investor, samt penge til dagen og vejen i persoligt regi.

Idéen måtte dog testes og derfor arrangerede Complet et matematikkursus i Aarhus mellem jul og nytår. Det var et uopdyrket marked for dem og så kunne jeg passende vise dem, at jeg var en fantastisk underviser. For det havde jeg naturligvis lade dem vide..!

Jeg afholdt et kursus for 30-40 studerende over to dage i noget grundlæggende universitetsmatematik. Som afslutnings på kurset udfyldte kursusdeltagerne et evalueringsskema og jeg tog dem med hjem til Hørsholm. De var af tilfredsstillende karakter og dermed indgik Chresten og jeg investeringsaftalen. Det betød, at jeg måtte sige mit management konsulent job op. Jeg husker det stadig tydeligt, da jeg en sen fredag eftermiddag gik ind til én af de ledende partnere og sagde: “Jeg vil gerne opsige verdens næstbedst job for at række ud efter det bedste.”.

Den 1. marts 2008 kunne jeg så starte op igen for fulde gardiner. Det var fedt at være på et rigtigt kontor og ikke bare derhjemme. Det var fedt at være på hold med Chresten – og så var de 7-8 stykker hos Complet bare super søde. Jeg mødte Chrestens kone Pia, der havde deres tredje datter med (hun var ikke mange måneder gammel som jeg lige husker det). Hun var med i Complet dengang. Desuden mødte jeg den gode Søren, der – skulle det vise sig – kunne blive ved med at komme med 2-3 idéer til mig på daglig basis. En rigtig marketinggut med godt humør og en krøllet hjerne.

Desuden mødtes jeg med de to IT-gutter, David og Jesper. Helt konkret havnede jeg på kontor med dem. De var en smule forundrede over, at jeg kom med et IT-system uden at kunne kode en linje. Omvendt tænker jeg, at jeg var et friskt pust. Samlet set var det en spændende tid, for der var så meget nyt, jeg kunne forholde mig til. Derudover var det en fed følelse at have kappet alle økonomiske bånd, købt en gammel brugt bil fra 1994 og så bare på ud på den tynde is. Wau, det var lækkert. Og så blev jeg påskønnet af Complet-folket med Chresten i spidsen. Det var fantastisk efter et par år med udvikling fra værelset at kunne bevæge mig på et par hundrede (lånte) kvadratmeter.

Dog savnede jeg sgu Thomas og Ulrik. De to gutter havde været krumtapper i at bygge IT-systemet og jeg kunne intet drive fremad selv på den front. Derfor måtte jeg finde nogen med IT-hjerne. Så jeg kiggede op fra skærmen og spurgte David og Jesper, om de kendte nogen. David havde to emner, hans kæreste og så en eller anden skør kugle fra FDF. De indvilligede begge i at komme til samtale hos mig.

Jeg havde forsøgt at forberede mig en smule til første jobsamtale. Men jeg havde aldrig gennemført sådan én før og jeg anede ikke, hvordan jeg skulle gribe det an. Men mon ikke en god snak kunne resultere i, at jeg kunne lokke dem til?

Første samtale var med Thomas, ham kuglen fra FDF. Ind ad døren kom en ung gut på 20 år med langt krøllet mørkt hår. Han havde en fløjlshat på med en fjer i. Til ære for mig tog han sine enorme lyttebøffer ned om halsen, så den telefon-agtige og enormt store ledning væltede rundt i favnen på ham. Han smilede og sagde: “Jeg kan forstå, at du har brug for mig!”. SÅ er vi i gang…!

Jeg spurgte til erhvervserfaringen og den måtte jeg forstå var ca. 11 år. For Thomas havde programmeret siden han var 9 år. Vi løb hurtigt tør for noget at snakke om, men han virkede top fed. Så ham måtte jeg have på holdet. Han søgte et studiejob, da han læste til frontend-udvikler og det passede mig strålende.

Derudover ville Davids kæreste Christa også gerne være med på studiejob-vilkår og så havde jeg mit første IT-hold! Til start i vores nye lokaler ved Vibenhus Runddel den 1. juni 2008.

Rent produktmæssigt kørte vi videre i studiesporet og udviklede digitale materialer til studerende ved CBS. Vi kunne nu markedsføre dem via Complet og desuden rettet mod deres kunder. Salget var dog trægt og periodebestemt og den sidste del generede mig. Hvad skal man bruge læring til 3 dage før sin eksamen? Så er det jo blot træning og i mindre grad reel læring..!

Derfor begyndte vi at lave online matematik rettet mod gymnasiet. For at få en bedre forståelse for kundegruppen, kontaktede vi rektor Jan Thrane på NGG for at høre, om jeg måtte få lov til at afprøve mine ting og teser på nogle af deres elever. Han var heldigvis frisk og jeg fik stillet 12-15 elever fra 2.g. til rådighed hen over en weekend. De havde alle et ikke-tilfredsstillende (-3 eller 00) niveau i matematik. Og der var terminsprøve tirsdagen efter. Det var lige noget for mig! I mødet med de dejlige unge mennesker gik det op for mig, at hullerne lå helt tilbage i folkeskoletiden. De kunne meget lidt basal matematik, uhadada. Det måtte der rettes op på og overraskende nok resulterede det i, at ca. en tredjedel af de unge mennesker bestod terminsprøven. Men det havde vagt min nysgerrighed for folkeskolen, dog på et ubevidst plan.

Hen over skoleåret 2009/10 opstod der benhård konkurrence mellem Complet og så ærkerivalerne fra Manu. Det var egentlig ikke min kamp – men jeg oplevede for første gang i min korte karrierer, hvordan konkurrence på pris er skadelig for alle parterne i et marked. Overraskende nok også kunderne! Det logiske udkomme blev, at Complet og Manu fusionerede i sommeren 2010. I denne fusion indgik Complets delejerskab af EduLab og det nye firma, Aspiri, blev dermed aktionær i EduLab. Det betød dog også, at vi satte os ned og gentænkte strategien for EduLab. Blikket blev rettet mod folkeskolens matematik og ud af en toppresset situation opstod det, der skulle blive Danmarks største undervisningsbrand i 2010’erne.

Gå til næste kapitel (2010: MatematikFessor ser dagens lys)