Business Angles

Du kender sikkert Løvens Hule og har dermed stiftet bekendtskab med et par af Danmarks stærke business angles. En business angel er en person, der har tjent en bunke penge på enten egen virksomhed, via et højtbetalt arbejde eller måske ligefrem arvet dem. Anyway, personen leder nu efter investeringsmuligheder i nystartede virksomheder som alternativ til almindelige investeringer i børsnoterede aktier (f.eks. C25) , ejendomme, obligationer, etc.

Der er mange fordele ved at få én eller flere business angels med ombord. For de kan være såkaldt kloge penge, dvs. at de – sammen med deres investering – kommer med vital viden til dig og founder-teamet. Sørg derfor for at vælge business angel lige så meget ud fra match på viden som ud fra kapital. Desuden bør der være en høj grad af kemi mellem founders og business angel(s). For virksomheden er fortsat lille og sårbar og har ikke brug for slinger i valsen i ejerkredsen.

Business angels koster typisk mere egenkapital end pengene burde give – netop fordi de kommer med viden, netværk og power. Så sørg for at få netop det med i pakken – ellers er det i min optik voldsomt (og muligvis alt for) dyre penge. Desuden bør du acceptere og forstå denne præmis før du mødes med en business angel. For de gode business angles er fuldt ud klar over det selv og forventer, at du respekterer den del af forhandlingen fra start af. Og det giver egentlig ret god mening at en person med dokumenteret succes inden for startupverdenen forventer, at netop den viden kan skabe værdi for dig og at det dermed må anerkendes økonomisk i et potentielt samarbejde.
Mit eget take er, at busines angles skal vælges i højere grad på de ikke-økonomiske faktorer. Vælg dem ikke for pengene, men for deres viden, visdom og muligheder for at hjælpe virksomheden og dig til næste niveau. Tænk ikke på værdien af din virksomhed i dag – tænk på hvad der kan skabes i samarbejdet med englen. Og husk så, at en business angel leder efter en god investering, hvilket vil sige en mulighed der inden for en kortere årrække (f.eks. 3-5 år) skaber et væsentligt afkast (f.eks. 30-40% p.a.). Derfor er det klogt, at din plan i mødet med en potentiel business angel indeholder nogle tanker om, hvordan investorer på et tidspunkt kan komme ud igen (dvs. realisere deres afkast i form af penge!).

Jeg fik selv en kompetent og komplementær business angel med i EduLab allerede i 2008. Han var 12 år ældre end mig og havde allerede skabt en succesfuld virksomhed – og prøvet at lukke en fejlslagen virksomhed. Desuden kendte han undervisningsbranchen godt, den branche som jeg var gået ind i. Læg dertil at vi havde en stærk personlig kemi og var et hold fra dag et. Alt var naturligvis ikke fryd og gammen, men det gik overraskende godt gennem næsten 6 år. Ikke mindst fordi der helt grundlæggende var et godt match – både personligt og professionelt. Jeg er Chresten Koed taknemmelig for mangt og meget den dag i dag.

Og ja, så noget virkelig vigtigt..! Husk, at en business angel køber ind i dig og din virksomhed. Så sørg for at vise, at du kæmper og knokler for virksomheden. Og vær ærlig omkring den modgang, som du møder undervejs. Jeg har kun mødt business angels, der gerne vil hjælpe, når problemerne melder sig. Men de samme mennesker gider ikke, at noget “pludselig er en stor sag”, fordi iværksætteren har “puttet med vital viden”. Så vær transparent og giv den fuld gas. Så vil din business angel også være værdifuld for dig.
Jeg er løbet tør for penge flere gange og det har hjulpet mig hver gang, at det ikke kom bag på investorerne. De var orienterede undervejs og havde nikket “ja” til strategien. Derfor stod de også bag mig, når finanserne blev stramme. Ordentlighed betaler sig også med business angels!