Konkurrencevilje

Der er noget utrolig smukt over de mennesker, der starter en virksomhed. I øjeblikket hvor virksomheden oprettes i CVR-registret gås den vitale meter fra ord til handling. Det ER smukt!
Og det kan let opleves som det sværeste skridt – dog er det i min optik det letteste..! Derfra skal ærmerne smøges op og man bør have erkendt en stribe essentielle aspekter af det nye liv som iværksætter.

“Jeg kan nøjes med 37 timer om ugen”

At starte en virksomhed fra bunden kræver tid. Specielt første gang! Så det er mit fokus her. En type som Morten Strunge lærer formentlig intet nyt af nedenstående – men står du i det for første gang, så er der kalorier at hente.

Jeg har de sidste mange år hørt mange iværksættere fortælle, at de da sagtens kan nøjes med almindelige arbejdstider og i øvrigt ønsker dig barselsvilkår og andre privilegier, der for mig at se tilhører arbejdstagerne. Hvilket har min dybfølte respekt og fulde forståelse! Men iværksættere med en brændende ambition om at skabe jobs til andre må droppe den attitude og komme i gang med at lave noget. Jeg er klar over, at det kan virke som hård retorik. Det er dog bidende nødvendigt at gøre alt i sin magt for sin virksomhed.

Jeg har oplevet andre starte virksomheder op med målet om at konkurrere mod min virksomhed. Det er jo fair nok – og egentlig ret sjovt. Men når jeg oplevede, at dem jeg stod overfor, ikke var indstillet på at arbejde i vildskab, så vidste jeg, at jeg ville vinde. Både fordi jeg er kvik, men i særdeleshed fordi jeg har været villig til at arbejde alle ugens syv dage. Du vil møde mange, der taler den slags ned. Det må de gerne gøre. De ved i min optik ikke, hvad konkurrence på det niveau går ud på. Viljen til at vinde er essentiel og en nødvendig betingelse for succes.

I 2017 rejste jeg 30 millioner kroner og én af årsagerne til at jeg landede så stor en investering i en topusikker og uprøvet branche som edtech var i høj grad min vilje til at vinde. Investorer er allergiske overfor selvfedme og en tilbagelænet attitude. Vi vil se ild i øjnene på founders uanset antallet. De vil opleve vildskab i kampen for at indfri virksomhedens vision og mission. Og gør man det har jeg oplevet, at investorerne kvitterer med mange gode ting og en forståelse for, at intensitet kræver den der kontrast, der hedder ferie..!

“Jeg vil gerne opnå succes..”

Jeg har mødt mange, der gerne vil opnå succes. Det vil de fleste. Det er dog de færreste, der er villige til at realisere de ofre, der med stor sandsynlighed følger med. Og erkendelsen af at det kommer til at koste personlige ofre er essentiel for mig at se i at optimere sandsynligheden for succes.

Det er en periode ofret står på.

Det kræver vilje.

Det kræver mod.

Iværksætteriets nødvendigheder…

At være rundet af at starte op i en krisetid